Putna osiguranja

Sama pomisao na putovanje u nama budi osjećaj razbibrige, bijeg od svakodnevice, upoznavanja novih kultura, istraživanja nečeg novog, opuštanja na plažama ili su nam cilj uspješni poslovni sastanci.
Gotovo nikada se ne vodimo mišlju nekih nepredvidivih situacija koje bi nam možda mogle pokvariti doživljaj na destinaciji, odvesti putovanje u neželjenom pravcu niti ne razmišljamo o dodatnim neplaniranim troškovima koji bi nam mogli zadati popriličnu glavobolju.
Nadamo se da ćemo Vam u narednih nekoliko redaka pomoći da otkrijete zašto je važno da budete osigurani za vrijeme putovanja.

Putničko osiguranje

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, svi građani koji su korisnici obveznog zdravstvenog osiguranja ostvaruju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja koju je moguće besplatno ugovoriti u Hrvatskom zavodu za zdravstvenog osiguranje. Temeljem te iskaznice osiguranici ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu za vrijeme privremenog boravka u zemljama članicama EU te Islanda, Lihtenštajna i Norveške.
EKZO nije putno osiguranje i ne pokriva troškove zdravstvene zaštite korištene kod privatnih pružatelja zdravstvenih usluga (potrebno je koristiti usluge isključivo u javnim ustanovama) ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili putne troškove prilikom povratka u Hrvatsku, a nakon nastanka osiguranog slučaja.
Također ona nije jamstvo za besplatnu uslugu, budući da se zdravstveni sustavi država razlikuju. Tako će u drugoj zemlji osiguranik HZZO-a možda morati platiti usluge koje su u Hrvatskoj besplatne te po povratku u RH tražiti naknadnu isplatu na osnovi priloženih, plaćenih računa.
Upravo zbog rizika od nezgode prilikom odlaska na putovanje, a pogotovo ako krećete na skijanje, naša je preporuka ugovaranje putnog zdravstvenog osiguranja jer:

  1. uz povoljniju naknadu pruža mogućnost različitih pokrića kao što su npr. bolničko ili kliničko liječenje za vrijeme boravka u inozemstvu (putno osiguranje vrijedi za cijeli svijet ne samo unutar članica EU)
  2. liječenje u javnim i privatnim ustanovama
  3. prijevoz osiguranika u zdravstvenu ustanovu u slučaju nezgode
  4. trošak prijevoza od strane službi za spašavanje
  5. pokriće medicinskih tretmana, lijekova i medicinskih pomagala bez obzira na pravila o participaciji...

Stoga je preporučljivo uz EKZO imati i odgovarajuće putno osiguranje.

Putničko osiguranje

Za vrijeme putovanja, a pogotovo na skijanju, mogu se dogoditi nenamjerna djela kojima smo uzrokovali štetu na osobama ili na imovini trećih lica.
Osiguranje odgovornosti pokriva štete nastale zbog građanskopravnih odštetnih zahtjeva koje treće osobe postave prema osiguraniku, zbog neočekivanog i iznenadnog događaja, a za kojeg odgovara osiguranik te koji ima za posljedicu:

  1. povredu osobe – tjelesne ozljede, oboljenje ili smrt osobe
  2. oštećenje stvari – uništenje, oštećenje ili nestanak stvari

Na neke događaje možda ne možemo utjecati, ali možemo na neki način zaštiti i sebe i druge!

Putničko osiguranje

Za vrijeme putovanja, naša imovina je naša briga i za svoju imovinu se svatko dužan brinuti sam.
Opet, postoje na žalost neugodni događaji koji mogu rezultirati gubitkom prtljage i osobnih stvari koji nas pak dovode do troškova nove, primorane kupovine.

Kako biste se zaštitili od dodatnih troškova nastalih u slučaju: krađe, provalne krađe i razbojništva, razmislite o ugovaranju osiguranja prtljage i osobnih stvari!

Putničko osiguranje

Uplatili ste toliko željeno putovanje za koje ste štedjeli proteklih mjeseci... U mislima ste već na destinaciji svojih snova i uvjereni ste da Vas ništa ne može spriječiti da na to putovanje krenete, da ga proživite i da se vratite s lijepim uspomenama...
Ipak, što ako se dogodi nekakav iznenadni zdravstveni problem? Smrtni slučaj u bližoj obitelji? Iznenadni zdravstveni problem supružnika ili djeteta?
Ovisno o tome koliko dana prije početka putovanja Agenciji proslijedite dopis da ne možete krenuti na put, shodno Općim uvjetima, Agencija će zadržati određeni iznos uplate, a ukoliko je početak putovanja blizu, postoji mogućnost da ćete izgubiti cjelokupni uplaćeni iznos jer je iznos koji ste uplatili već proslijeđen hotelu, avio kompaniji, itd. Sam ne odlazak na putovanje već ostavlja gorak okus, a ukoliko još pritom i izgubite novac, osjećaj gorčine postaje još jači.

Uplatom osiguranja od otkaza putovanja, u slučaju gore spomenutih iznenadnih situacija, osiguravajuća kuca Vam isplaćuje 90 – 100% iznosa koji je zadržala Agencija (postotak isplate ovisi o uvjetima osiguravajuće kuće kod koje je ugovorena polica osiguranja).

Iako ne želimo razmišljati o nesretnim slučajevima za vrijeme putovanja, postoje nepredvidivi događaji na koje ne možemo utjecati, ali mogu izazvati smrt, potpuni ili djelomični trajni invaliditet.

Što dobivamo uplatom ovog osiguranja?

  1. zakonskom nasljedniku se isplaćuje osigurana svota za slučaj smrti, ako je uslijed nesretnog slučaja nastupila smrt osiguranika
  2. postotak od osigurane svote za slučaj trajne invalidnosti koji odgovara postotku trajne djelomične invalidnosti, ako je uslijed nesretnog slučaja nastupila trajna djelomična invalidnost osiguranika.