UNESCO & ČOKOLADA

uz obilazak Mantove, Modene, Bologne, Pise i Ferrare

3

dana

Plan putovanja

Modena

Polazak je predviđen iz Zagreba s Autobusnog kolodvora (odlazni peroni 502-506) u 01:00 sat. Slijedi ugodna rana jutarnja vožnja u smjeru Italije, točnije do Mantove – talijanske uspavane ljepotice. Mantova kao da se odupire urbanizaciji pa i sa svojih 48.000 stanovnika izgleda kao i prije nekoliko stoljeća. Osim što je od strane Vlade, proglašena talijanskim Gradom kulture, Mantovu će 2017. također krasiti i epitet europske prijestolnice gastronomije, a stari dio grada i Sabbioneta su 2007. uvršteni u UNESCO Svjetsku baštinu. Pod utjecajem obitelji Gonzaga, Mantova je postala jedan od glavnih umjetničkih, kulturnih i glazbenih središta Sjeverne Italije. Doprinijela je značajnoj ulozi u povijesti opere, a grad je također poznat po svom arhitektonskom blagu, elegantnim palačama te srednjovjekovnoj i renesansnoj panorami. Uslijedit će šetnja gradom, a potom ćemo nastaviti putovanje prema Modeni, rodnom gradu čuvenog talijanskog tenora Luciana Pavarottia i Enza Ferraria.
Prošetat ćemo srednjovjekovnim centrom, vidjeti Katedralu koja je ujedno I jedan od najljepših talijanskih primjeraka crkvi romanskog stila. Katedrala sa svojim gotičkim zvonikom Torre della Ghirlandina i Piazza Grande odnosno glavni trg, dio su UNESCO Svjetske baštine.
Nakon kraćeg slobodnog vremena, predlažemo odlazak prema obližnjem muzeju - Museo del Balsamico Tradizionale gdje ćemo saznati kako nastaje tradicionalni Balsamico te imati priliku degustacije (uz doplatu).
Nastavljamo prema okolici Bologne gdje će uslijediti posjet lokalnoj tvornici čokolade “Majani” koja se prostire na 18.000 četvornih metara. Slijedi obilazak tvornice u pratnji tehnologa te neizostavna degustacija vrhunske čokolade uz mogućnost kupovine.
Odlazak do hotela te smještaj u sobe. Slobodno vrijeme za osobne programe. Noćenje.

chocolate

Poslije doručka odlazimo u smjeru Pise u čijoj okolici se nalazi tvornica čokolade “Amedei” koja je šesterostruki pobjednik i dobitnik “Golden Bean” nagrade. Nezaboravno putovanje Vaših osjetila počevši od arome kakaa koja se razvija u bogatu kremastu teksturu čokolade, začinit će degustacija proizvoda.
Po završetku obilaska, odlazimo do jednog od “onih gradova” koji se mora posjetiti kada se nalazite u ovom djelu Italije - Pisa. Iako je najpoznatiji po Kosom tornju, on je samo jedan od mnogih umjetničkih djela i građevina u gradu. Na katedralnom trgu nalaze se još i Katedrala (Duomo), Krstionica i Camposanto Monumentale (monumentalno groblje) koji su 1987. upisani na UNESCO popis mjesta Svjetske baštine.
Još od 5. st. pr. Kr. Pisa je bila važna etruščanska luka na ušću rijeke Arno dok je u srednjem vijeku postala jednim od najvažnijih i najbogatijih talijanskih gradova-država koja je dominirala i Korzikom i Sardinijom.
Za vrijeme razgleda grada predlažemo posjet Kosom tornju koji je originalno trebao imati ulogu zvonika no nakon završetka gradnje trećeg kata počeo se naginjati. Temelji su postavljeni na svega 3m dubine na gustoj mješavini glinenog tla. Kako glina nije bila dovoljno jaka da bi se zadržao uspravan položaj kule, nakon 5 godina gradnje, toranj se počeo naginjati te se težina tornja raspršila prema dolje dok nije pronašla najslabiju točku.
Poznati talijanski znanstvenik Galileo Galilei je ovdje izveo gravitacijski eksperiment kojim je želio dokazati da brzina spuštanja tijela može biti neovisna o njegovoj masi. Na kuli se nalazi komemorativni kamen koji to i dokumentira pa ga pokušajte pronaći 🙂
Slijedi slobodno vrijeme za osobne programe, a u kasnim poslijepodnevnim satima povratak prema Bologni. Noćenje.

Bologna

Nakon doručka uslijedit će jutarnja šetnja gradskom jezgrom Bologne, jednog od najljepših i značajnijih talijanskih gradova s poznatim Sveučilištem. Nastavljamo put prema okolici Ferrare, točnije do Belriguardo dvorca gdje nas čeka degustacija lokalnih proizvoda. Dvorac Belriguardo je remek djelo arhitekta Giovanni Da Sienna, a bio je ljetna rezidencija obitelji Este. Možemo reći da je s punim pravom nazivan i “Talijanski Versaille”.
Po završetku degustacije odlazimo u Ferraru, grad koji je uvršten na popis UNESCO Svjetske baštine.
Tri stoljeća gradom je vladala Obitelj Este, a njihov renesansni dvorac je bio je jedan od najboljih u Italiji te je privlačio pažnju raznih umjetnika i pisaca.
Grad je još uvijek opasan dugačkim obrambenim zidinama koje ćemo vidjeti pri samom dolasku, a za vrijeme šetnje vidjet ćemo i: Palazzo Schifanoia, poznata je po svojoj izuzetnoj Dvorani mjeseci koja je oslikana freskama iz 15. stoljeća, a koje predstavljaju jedan od vrhunaca renesansnog slikarstva Ferrare, Castello Estense koji je simbol vladavine Obitelji Este, harmoničnu romaničko-gotičku Katedralu s Muzejom dragocjenih umjetničkih djela.
Zalazeći dublje u srednjovjekovni dio grada, otkrit ćete dragulj religijske umjetnosti: Samostan Sant’Antonio in Polesine i njegove freske i crkvu Santa Maria in Vado.
Nakon slobodnog vremena za osobne programe, nastavljamo u smjeru Zagreba. Predviđeni povratak je na mjesto polaska u kasnim večernjim satima.

Cijena uključuje / ne uključuje

  1. prijevoz autobusom visoke turističke kategorije na navedenim relacijama
  2. smještaj u hotelu 3* u okolici Bologne u dvokrevetnim sobama (TWC) na osnovi 2 noćenja s doručkom (gradske takse su uključene)
  3. obilazak tvornice čokolade “Majani” uz degustaciju i pratnju tehnologa
  4. obilazak tvornice čokolade “Amedei” uz degustaciju i pratnju tehnologa
  5. posjet dvorcu Belriguardo uz degustaciju lokalnih proizvoda
  6. razgled Pise i Ferrare u pratnji lokalnog vodiča
  7. usluge turističkog pratitelja za vrijeme putovanja
  8. jamčevno osiguranje i osiguranje od javne odgovornosti
  9. troškove organizacije i provedbe itinerera, PDV

Uvjeti plaćanja

Akontacija u iznosu od 500kn uplaćuje se prilikom rezervacije.
Ostatak iznosa plativ je mjesečnim uplatama putem općih uplatnica na žiro račun Agencije do 21 dan prije polaska.
Cijena putovanja je osnovna cijena s već uključenih 5% popusta za obročne gotovinske uplate na žiro račun Agencije do 21 dan prije polaska. Za sve ostale oblike plaćanja ne vrijedi uključen gotovinski popust.
Cijena se izračunava na osnovi 45 putnika. U slučaju manjeg broja putnika, kao i pri promijeni kalkulativnih elemenata, odnosno tečaja za više od 3% (1€=7,50 kn) te ukoliko cijena dizelskog goriva na hrvatskim crpkama bude iznosila više od 10,50 kuna za litru, Agencija zadržava pravo promjene cijene uz prethodnu obavijest.
Policu za osiguranje jamčevine turističkih paket aranžmana, sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu, Agencija je osigurala kod Triglav osiguranja d.d., Antuna Heinza 4, 10000 Zagreb, br.police 990007041560. Policu osiguranja od javne odgovornosti, sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu, Agencija je osigurala kod Triglav osiguranja d.d., Antuna Heinza 4, 10000 Zagreb, br.police 990007041560
Odgovorni organizator putovanja: “Orca travel j.d.o.o.”
Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti za organizaciju grupnih putovanja glavnog organizatora iz prosinca 2017.
Vizni režim: za ovo putovanje viza nije potrebna
Putna isprava: putnik je dužan krenuti na putovanje s važećom putnom ispravom (Putovnicom) ili važećom Osobnom iskaznicom