Putevima Galilea

 uz posjet znastveno-tehnologijskom parku VEGA

3

dana

Plan putovanja

printer

Polazak je predviđen iz Zagreba s dogovorenog mjesta u 06:00 sati. Po dolasku u neposrednu blizinu Venecije, posjetit ćemo VEGA Park - Znanstveno-tehnološki park koji je posvećen novom konceptu vezanom uz smanjenje utjecaja na okoliš od strane “hi-tech” tvrtki. Ovo je vrlo rijetka regionalna struktura u Italiji koja drži korak s ostalim zemljama kojima su tehnološke aplikacije tvrtke postale važan dio njihovih ekonomskih sustava. Više od 600 profesora, znanstvenika i doktoranata je zaposleno u lokalnim sveučilištima i istraživačkim centrima. Slijedi razgled istraživačkog centra u pratnji vodiča na engleskom jeziku, za vrijeme kojeg ćete imati prilike saznati nešto više o nano tehnologiji kroz posjet laboratorijima, zaštiti okoliša, inovacijama u 3D ispisima…
Po završetku razgleda nastavljamo prema Padovi, gradu umjetnosti i kulture koji je ujedno i jedan od najvećih i najpoznatijih sveučilišnih centara u Italiji.
Kroz šetnju gradom vidjet ćemo: crkvu Sv. Leopolda Mandića, baziliku sv. Ante, koju građani Padove nazivaju "Il Santo" (svetac), veličanstveno je zdanje koje ujedinjuje klasični talijanski ali i bizantinski stil gradnje sakralnih objekata. Tu se nalazi prelijepi trg Prato della Valle, toranj La Specola s kojeg je Gallileo promatrao svemir i otkrio planet Jupiter, kapelica Scrovegni čiju unutrašnjost je oslikao poznati Giotto...
Posjetit ćemo Palazzo Bo gdje ćemo u pratnji kustosa vidjeti anatomsko kazalište koje datira iz 16. st., Galileovu Aula Magna - Veliku dvoranu, koja je ujedno i najpoznatija soba iz kompleksa Palazzo Bo, a bila je korištena od strane Galilea, Sala dei Quaranta i Aula di Medicina gdje su se izvorno održavala predavanja o medicini.
Armature, slike i namještaj nose pečat milanskog dizajnera, koji je interijer Bo nadahnuo novim nepogrešivim i inovativnim izgledom.
Nakon slobodnog vremena za osobne programe, odlazimo do Bologne gdje u večernjim satima slijedi smještaj u hotel.

galileo-galilei

Poslije doručka odlazimo u šetnju gradskom jezgrom Bologne, jednog od najljepših i značajnijih talijanskih gradova s poznatim Sveučilištem.
Nastavljamo do toskanske prijestolnice - Firenze. Dolazak na vidikovac iznad grada, odakle se pruža prekrasan pogled na ovaj biser talijanske kulture i umjetnosti, nakon čega slijedi spuštanje u centar. Vidjet ćemo crkvu Santa Croce te poznati Ponte Vecchio i Galerija Uffizi, Piazza della Signoria s Palazzo Vecchio, gradsku Katedralu s poznatom Brunelleschievom kupolom i krstionicom.
Nakon šetnje gradom slijedi posjet Muzeju Galileo koji je smješten u povijesnom djelu Firenze, u neposrednoj blizini poznatog Ponte Vecchio i Piazza della Signoria.
Muzej Galileo je dom jedinim “preživjelim” instrumentima koji su projektirani i izrađeni od strane samog Galilea, a od kojih su dva najvažnija izvorni teleskop i objektivi pomoću kojih je Galileo otkrio Jupiterove satelite; Io, Europa, Ganimed i Kalisto koji su dobili naziv Galilejevi sateliti.
Za muzej s punim pravom možemo reći da je i spremište neprocjenjivih znanstvenih zbirki dviju dinastija koje su nekoć vladale Firenzom; Medici i kuća Lorraine.
Slijedi slobodno vrijeme za osobne programe, a potom nastavljamo u smjeru Pise gdje u ranim večernjim satima slijedi smještaj u hotel. Noćenje.
Kako su pronađeni prvi Jupiterovi sateliti: 7. siječnja 1610. u ranim večernjim satima Galileo je gledajući Jupiter primijetio da se u njegovoj neposrednoj blizini nalaze tri zvjezdice: dvije istočno i jedna zapadno od planete.
Slijedeće večeri je primijetio da se Jupiter pomaknuo i da se sve tri zvjezdice nalaze zapadno od planete.
9. siječnja je bilo oblačno no Galieo je i dalje gledao i proučavao Jupiter
10. siječnja dvije sitne zvijezde sada stoje istočno od Jupitera
11. siječnja Galileo je shvatio da su zvjezdice zapravo tri Jupiterova satelita, a dan nakon toga otkriva i četvrti Jupiterov satelit

Arno

Nakon doručka odlazimo u razgled Pise, jednog od “onih gradova” koji se mora posjetiti kada se nalazite u ovom djelu Italije. Iako je grad najpoznatiji po Kosom tornju, on je samo jedan od mnogih umjetničkih djela i građevina u gradu. Na katedralnom trgu nalaze se još i Katedrala (Duomo), Krstionica i Camposanto Monumentale (monumentalno groblje) koji su 1987. upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine.
Još od 5. st. pr. Kr. Pisa je bila važna etruščanska luka na ušću rijeke Arno dok je u srednjem vijeku postala jednim od najvažnijih i najbogatijih talijanskih gradova-država koja je dominirala i Korzikom i Sardinijom.
Po razgledu grada posjetit ćemo Kosi toranj koji je originalno trebao imati ulogu zvonika no nakon završetka gradnje trećeg kata počeo se naginjati. Temelji su postavljeni na svega 3m dubine na gustoj mješavini glinenog tla. Kako glina nije bila dovoljno jaka da bi se zadržao uspravan položaj kule, nakon 5 godina gradnje, toranj se počeo naginjati te se težina tornja raspršila prema dolje dok nije pronašla najslabiju točku.
Poznati talijanski znanstvenik Galileo Galilei je ovdje izveo gravitacijski eksperiment kojim je želio dokazati da brzina spuštanja tijela može biti neovisna o njegovoj masi. Na kuli se nalazi komemorativni kamen koji to i dokumentira pa ga pokušajte pronaći 🙂
Slijedi slobodno vrijeme za osobne programe, a u poslijepodnevnim satima, polazak prema Zagrebu. Povratak je predviđen u kasnim večernjim satima na mjesto polaska.

Cijena uključuje / ne uključuje

 1. prijevoz autobusom visoke turističke kategorije
 2. smještaj u hotelu 3* u Bologni na osnovi 1 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama (TWC), uključene takse
 3. smještaj u hotelu 3* u Pisi na osnovi 1 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama (TWC) s uključenom gradskom taksom
 4. Paket ulaznica za:
  - Posjet Vega Parku uz stručno vodstvo na engleskom jeziku
  - Posjet Palazzo Bo u Padovi uz stručno vodstvo na engleskom jeziku
  - Posjet Muzeju Galileo u Firenzi uz stručno vodstvo na engleskom jeziku
  - Posjet Kosom tornju u Pisi uz stručno vodstvo na engleskom jeziku

 5. razgled Firenze u pratnji lokalnog vodiča
 6. razgled Pise u pratnji lokalnog vodiča
 7. usluge turističkog pratitelja tijekom putovanja
 8. dodatno putno zdravstveno osiguranje i osiguranje od posljedica nesretnog slučaja
 9. jamčevno i osiguranje od odgovornosti
 10. PDV, troškove izrade i realizacije programa

Uvjeti plaćanja

Akontacija u iznosu od 500kn uplaćuje se prilikom rezervacije.
Ostatak iznosa plativ je mjesečnim uplatama putem općih uplatnica na žiro račun Agencije do 21 dan prije polaska.
Cijena putovanja je osnovna cijena s već uključenih 5% popusta za obročne gotovinske uplate na žiro račun Agencije do 21 dan prije polaska. Za sve ostale oblike plaćanja ne vrijedi uključen gotovinski popust.
Cijena se izračunava na osnovi 45 putnika. U slučaju manjeg broja putnika, kao i pri promijeni kalkulativnih elemenata, odnosno tečaja za više od 3% (1€=7,50 kn) te ukoliko cijena dizelskog goriva na hrvatskim crpkama bude iznosila više od 10,50 kuna za litru, Agencija zadržava pravo promjene cijene uz prethodnu obavijest.
Policu za osiguranje jamčevine turističkih paket aranžmana, sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu, Agencija je osigurala kod Triglav osiguranja d.d., Antuna Heinza 4, 10000 Zagreb, br.police 990007041560. Policu osiguranja od javne odgovornosti, sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu, Agencija je osigurala kod Triglav osiguranja d.d., Antuna Heinza 4, 10000 Zagreb, br.police 990007041560
Odgovorni organizator putovanja: “Orca travel j.d.o.o.”
Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti za organizaciju grupnih putovanja glavnog organizatora iz prosinca 2017.
Vizni režim: za ovo putovanje viza nije potrebna
Putna isprava: putnik je dužan krenuti na putovanje s važećom putnom ispravom (Putovnicom) ili važećom Osobnom iskaznicom