Europska svemirska agencija - ESA

uz obilazak Pise, Firenze, Rima i Padove 

5

dana

Što je ESA?

Europska svemirska agencija, europska organizacija za istraživanje svemira i svemirske tehnologije utemeljena 1975. Sjedište je u Parizu, a gl. djelatnosti agencije locirane su po pojedinim zemljama članicama. U okviru ESA-e stvorena je raketa Ariane i sustav meteoroloških satelita Meteosat. Program Giotto omogućio je agenciji proučavanje Halleyeva kometa 1986. ESA surađuje na mnogim projektima s američkom NASA-om.

(izvor: Proleksis enciklopedija - Leksikografski zavod Miroslav Krleža)

Posjeti stranice ESA-e na ovom linku.

Plan putovanja

Piza

Predviđeni polazak je u 05:00 sati iz Zagreba s Autobusnog kolodvora (peroni 502-506).
Slijedi vožnja u smjeru Slovenije i Italije, točnije do PISE, uz usputna zaustavljanja za kraće odmore.
Iako je najpoznatija po Kosom tornju, on je samo jedan od mnogih umjetničkih djela i građevina u gradu. Na katedralnom trgu nalaze se još i Katedrala (Duomo), Krstionica i Camposanto Monumentale (monumentalno groblje) koji su 1987. upisani na UNESCO popis mjesta Svjetske baštine.
Još od 5. st. pr. Kr. Pisa je bila važna etruščanska luka na ušću rijeke Arno dok je u srednjem vijeku postala jednim od najvažnijih i najbogatijih talijanskih gradova-država koja je dominirala i Korzikom i Sardinijom.
Za vrijeme razgleda grada predlažemo posjet Kosom tornju koji je originalno trebao imati ulogu zvonika no nakon završetka gradnje trećeg kata počeo se naginjati. Temelji su postavljeni na svega 3m dubine na gustoj mješavini glinenog tla. Kako glina nije bila dovoljno jaka da bi se zadržao uspravan položaj kule, nakon 5 godina gradnje, toranj se počeo naginjati te se težina tornja raspršila prema dolje dok nije pronašla najslabiju točku.
Poznati talijanski znanstvenik Galileo Galilei je ovdje izveo gravitacijski eksperiment kojim je želio dokazati da brzina spuštanja tijela može biti neovisna o njegovoj masi, a na kuli se nalazi komemorativni kamen koji to i dokumentira pa ga pokušajte pronaći 🙂
Po završetku razgleda slijedi slobodno vrijeme za osobne programe, a potom odlazak u hotel. Noćenje.

Florence

Poslije doručka predlažemo posjet tvornici čokolade “Amedei” koja je šesterostruki pobjednik i dobitnik “Golden Bean” nagrade. Nezaboravno putovanje Vaših osjetila počevši od arome kakaa koja se razvija u bogatu kremastu teksturu čokolade, začinit će degustacija proizvoda uz komentare i pratnju tehnologa tvornice.
Nastavljamo putovanje do toskanske prijestolnice - FIRENZE. Dolazak na vidikovac iznad grada, odakle se pruža prekrasan pogled na ovaj biser talijanske kulture i umjetnosti, nakon čega slijedi spuštanje u centar. Vidjet ćemo crkvu Santa Croce te poznati Ponte Vecchio i Galerija Uffizi, Piazza della Signoria s Palazzo Vecchio, gradsku Katedralu s poznatom Brunelleschievom kupolom i krstionicom.
Nakon šetnje gradom predlažemo posjet Muzeju Galileo koji je smješten u povijesnom djelu Firenze, u neposrednoj blizini poznatog Ponte Vecchio i Piazza della Signoria.

Muzej Galileo je dom jedinim “preživjelim” instrumentima koji su projektirani i izrađeni od strane samog Galilea, a od kojih su dva najvažnija izvorni teleskop i objektivi pomoću kojih je Galileo otkrio Jupiterove satelite; Io, Europa, Ganimed i Kalisto koji su dobili naziv Galilejevi sateliti.
Za muzej s punim pravom možemo reći da je i spremište neprocjenjivih znanstvenih zbirki dviju dinastija koje su nekoć vladale Firenzom; Medici i kuća Lorraine.

Kako su pronađeni prvi Jupiterovi sateliti:
7. siječnja 1610. u ranim večernjim satima Galileo je gledajući Jupiter primijetio da se u njegovoj neposrednoj blizini nalaze tri zvjezdice: dvije istočno i jedna zapadno od planete.
Slijedeće večeri je primijetio da se Jupiter pomaknuo i da se sve tri zvjezdice nalaze zapadno od planete.
9. siječnja je bilo oblačno no Galileo je i dalje gledao I proučavao Jupiter
10. siječnja dvije sitne zvijezde sada stoje istočno od Jupitera
11. siječnja Galileo je shvatio da su zvjezdice zapravo tri Jupiterova satelita, a dan nakon toga otkriva i četvrti Jupiterov satelit

Nakon Firenze, nastavljamo putovanje u smjeru Rima uz kraće pauze za odmor. Po dolasku u okolicu Rima, slijedi smještaj u hotel i noćenje.

Rome

Nakon doručka odlazimo do obližnje ESA-e (Europska Svemirska Agencija) gdje ćemo uz stručnu pratnju saznati nešto više o samoj Agenciji, Svemiru, promatranju Zemlje, lansiranjima satelita, pogledati 3D film i posjetiti ESRIN kontrolnu sobu.
Po završetku, predlažemo ručak u ESA restoranu, a potom odlazimo u Rim prema crkvi Sv. Petra u okovima gdje je udomljeno jedno od najljepših djela velikog Michelangela – Mojsije. Od Sv. Petra ćemo krenuti u antički dio povijesti grada razgledom Koloseuma – velikog amfiteatra Flavijevaca, najveće takve građevine na svijetu. Na nedalekom Forumu Romanumu bile su smještene najznačajnije građevine starog Rima, a brežuljak Kapitolij danas je obilježen Michelangelovom intervencijom i prekrasnim palačama gradske i državne uprave. Danas je tu smješten i talijanski Senat. Današnji dio razgleda završit ćemo na Piazza Venezia, kod velikog Oltara domovine, spomenika podignutom u čast Vittoriu Emanueleu. Šetnja Korzom te slobodno vrijeme. Povratak u hotel, noćenje.

Rome

Razgled nastavljamo na drugoj strani rijeke Tiber polusatnom šetnjom do Piazza Navona, gdje predlažemo slobodno vrijeme za pravu talijansku kavu u jednoj od tipičnih kavana. Poslije pauze šetnja do Fontane di Trevi i poznate Piazze di Spagna. Ostatak dana slobodno za osobne programe. Povratak u hotel na večeru. Noćenje.

Padova

Nakon doručka spremit ćemo stvari u autobus i uputiti se do Kalistovih katakombi, jednog od neobičnijih turističkih atrakcija RIMA.
Po završetku razgleda krećemo prema sjevernom djelu Italije, točnije do Padove. Po dolasku u PADOVU obilazak ćemo započeti na Prato della Valle, jednom od najvećih sjevernotalijanskih trgova. Nedaleko od njega nalazi se i poznata bazilika Sv. Antuna Padovanskog gdje su pohranjene relikvije tog sveca. Razgled ćemo nastaviti dalje u smjeru Katedrale i Piazza delle Erbe. Tu je i veličanstveni renesansni Palazzo della Ragione ili kako je u gradu nazvan – Salone. Slobodno vrijeme za kasniji ručak ili fakultativni odlazak do Capella degli Scrovegni s poznatim Giottovim freskama i gradskog Sveučilišta, osnovanog još davne 1221. godine.
Nakon kraćeg slobodnog vremena, slijedi vožnja u smjeru Zagreba. Povratak je predviđen na mjesto polaska u noćnim satima.

Cijena uključuje / ne uključuje

  1. prijevoz autobusom visoke turističke kategorije na navedenim relacijama
  2. smještaj u hotelu 3* u Pisi u dvokrevetnim sobama na osnovi 1 noćenja s doručkom (uključene takse)
  3. smještaj u hotelu 3* u okolici Rima u dvokrevetnim sobama na osnovi 3 noćenja s doručkom (uključene takse)
  4. razgled Pise i Rima u pratnji mjesnog vodiča
  5. posjet ESA-i uz 3-satni program i stručnu pratnju
  6. dodatno putno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja
  7. usluge turističkog pratitelja
  8. jamčevno osiguranje i osiguranje od javne odgovornosti
  9. troškove organizacije i realizacije programa, PDV

Uvjeti plaćanja

Akontacija u visini od 500kn uplaćuje se prilikom rezervacije.
Ostatak iznosa plativ je mjesečnim uplatama putem općih uplatnica na žiro račun Agencije do 05. 04. 2018.
Izražena cijena je osnovna cijena s već uključenih 5% popusta za obročne gotovinske uplate na žiro račun Agencije do 05. 04. 2018. Za sve ostale oblike plaćanja ne vrijedi uključen gotovinski popust.
Cijena je izračunata na osnovi 45 putnika. U slučaju manjeg broja putnika, kao i pri promijeni kalkulativnih elemenata, odnosno tečaja za više od 3% (1€=7,50 kn) te ukoliko cijena dizelskog goriva na hrvatskim crpkama bude iznosila više od 10,50 kuna za litru, Agencija zadržava pravo promjene cijene uz prethodnu obavijest.
Policu za osiguranje jamčevine turističkih paket aranžmana, sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu, Agencija je osigurala kod Triglav osiguranja d.d., Antuna Heinza 4, 10000 Zagreb, br.police 990007041560. Policu osiguranja od javne odgovornosti, sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu, Agencija je osigurala kod Triglav osiguranja d.d., Antuna Heinza 4, 10000 Zagreb, br.police 990007041560
Odgovorni organizator putovanja: “Orca travel j.d.o.o.”
Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti za organizaciju grupnih putovanja glavnog organizatora iz prosinca 2017.
Vizni režim: za ovo putovanje viza nije potrebna
Putna isprava: putnik je dužan krenuti na putovanje s važećom putnom ispravom (Putovnicom) ili važećom Osobnom iskaznicom